Resepi Makanan Untuk Pesakit Gastrik
RESEPI MAKANAN UNTUK PESAKIT GASTRIK – JOM CUBA!
Ada ke resepi makanan untuk pesakit gastrik?
Adakah anda menderita keradangan pada lapisan
dinding perut?
dinding perut?
Sama ada disebabkan kes keracunan makanan, gastrik,
masalah sakit perut yang berterusan seperti ulser atau
mungkin jangkitan H.Pylori jangka panjang.
Baca Juga : Punca Gastrik-Derita Dalam Diam
Sebenarnya, agak sukar untuk menavigasi pilihan
makanan bagi penghidap gastrik atau individu yang
menderita keradangan pada lapisan dinding perut.
Akan tetapi, terdapat beberapa peraturan yang harus
dipatuhi bagi mengelakkan masalah-masalah tersebut
daripada merumitkan kehidupan seharian anda.
dipatuhi bagi mengelakkan masalah-masalah tersebut
daripada merumitkan kehidupan seharian anda.
Resepi makanan untuk pesakit gastrik yang bakal kami
kongsikan ini sangat sesuai untuk anda yang
menghadapi masalah gastrik.
kongsikan ini sangat sesuai untuk anda yang
menghadapi masalah gastrik.
Daging yang diproses pasti akan mendatangkan tindak
balas iritasi pada lapisan perut yang sudah tersedia sakit.
balas iritasi pada lapisan perut yang sudah tersedia sakit.
Pengambilan daging merah haruslah berada pada tahap
minimum.
minimum.
Begitu juga dengan pelbagai penambah rasa tiruan, gula
atau makanan berlemak dan bergoreng.
atau makanan berlemak dan bergoreng.
Perut anda (dan tahap pH gastrik) memerlukan beberapa
bulan untuk kembali ke paras normal setelah melalui fasa
jangkitan yang serius.
bulan untuk kembali ke paras normal setelah melalui fasa
jangkitan yang serius.
Selama tempoh ini, anda perlu mengambil makanan yang
agak tawar dan berdisiplin dalam mematuhi peraturan
tentang pengambilan makanan yang harus dimakan atau
mesti dielakkan.
Berikut adalah beberapa petua untuk setiap hidangan,
ditambah dengan beberapa resipi untuk memberi
inspirasi tambahan kepada anda.
ditambah dengan beberapa resipi untuk memberi
inspirasi tambahan kepada anda.
Baca Juga : Makanan Untuk Gastrik-
RESEPI MAKANAN UNTUK PESAKIT GASTRIK –
SARAPAN GASTRIK
SARAPAN GASTRIK
mengambil beberapa keping roti bakar (tanpa mentega)
dengan beberapa biji pisang atau semangkuk oat
bersama beberapa biji pisang, tetapi dengan susu tanpa
laktosa atau susu rendah lemak.
2.Masukkan pisang, epal dan pir ke dalam sajian oat anda
3.Hidangan dalam kuantiti kecil semasa sarapan dan
3.Hidangan dalam kuantiti kecil semasa sarapan dan
sepanjang hari adalah yang terbaik.
4.Anda boleh mula menambahkan sayur-sayuran berdaun
4.Anda boleh mula menambahkan sayur-sayuran berdaun
seperti bayam, serta aprikot dan telur sebaik sahaja anda
boleh menikmati makan roti gandum penuh dibakar dan
oat tanpa rasa jemu.
5.Cuba elakkan pemanis tambahan seperti gula atau madu
5.Cuba elakkan pemanis tambahan seperti gula atau madu
pada permulaan rejimen diet sihat anda semasa anda
berminyak dan berlemak. Itu termasuklah daging salami
(bakon), daging yang dimakan waktu sarapan pagi seperti
sosej atau apa-apa sahaja makanan yang digoreng.
7.Minum air sebelum anda memulakan sarapan atau
7.Minum air sebelum anda memulakan sarapan atau
selepas menikmati sarapan anda, bukan semasa anda
sedang makan
8.Jauhkan diri anda daripada mengambil sebarang jus,
8.Jauhkan diri anda daripada mengambil sebarang jus,
kopi atau teh pada waktu ini.
9.Sebaik sahaja anda berjaya memberi kelegaan pada
9.Sebaik sahaja anda berjaya memberi kelegaan pada
perut anda, anda boleh mencuba beberapa resipi sarapan
usus sihat kami yang penuh dengan prebiotik, probiotik, serat,
bijirin dan polifenol kerana sifat antioksidan dan anti
keradangannya bertindak memberi penyembuhan kepada
perut dan usus
RESEPI MAKANAN UNTUK PESAKIT GASTRIK –
MAKANAN RINGAN
1.Teruskan pengambilan buah-buahan seperti pisang, pir dan MAKANAN RINGAN
seperti sarapan, minum pagi, makan tengah hari, minum petang
dan makan malam yang mana kuantiti makanan dalam setiap
hidangan adalah sedikit.
3.Ambillah makanan yang memberi efek tenang kepada diri anda
3.Ambillah makanan yang memberi efek tenang kepada diri anda
tetapi tinggi dengan kandungan fiber atau serat.
4.Saderi dan lobak merah
5.Kranberi sangat baik kerana kandungan flavonoidnya yang tinggi.
6.Ambil keju rendah lemak hanya setelah anda menjalani diet
4.Saderi dan lobak merah
5.Kranberi sangat baik kerana kandungan flavonoidnya yang tinggi.
6.Ambil keju rendah lemak hanya setelah anda menjalani diet
asas (keju cheddar adalah pilihan yang baik)
7.Yoghurt (rendah gula dan lemak) setelah anda berada pada
7.Yoghurt (rendah gula dan lemak) setelah anda berada pada
landasan yang betul akan membantu memastikan kesihatan
usus anda.
8.Beberapa resipi makanan ringan untuk kesihatan usus boleh
8.Beberapa resipi makanan ringan untuk kesihatan usus boleh
didapati di sini.
9.Elakkan coklat, gula-gula, minuman ringan, makanan berasaskan
9.Elakkan coklat, gula-gula, minuman ringan, makanan berasaskan
bakeri, makanan yang dibungkus, biskut dan kerepek.
RESEPI MAKANAN UNTUK PESAKIT GASTRIK –
MAKAN TENGAHARI & MAKAN MALAM
1.Nasi daripada beras perang, barli dan roti gandum adalah MAKAN TENGAHARI & MAKAN MALAM
makanan ruji anda.
2.Sup ayam atau sup mi adalah idea yang bagus pada
2.Sup ayam atau sup mi adalah idea yang bagus pada
permulaan diet sihat ini. Masukkan lobak merah, saderi dan
herba ke dalam sup anda.
3.Daging tanpa lemak seperti ayam belanda dan ayam, serta
3.Daging tanpa lemak seperti ayam belanda dan ayam, serta
ikan adalah protein utama anda. Sebahagian individu
mengalami tindakbalas intoleransi atau kesan sampingan
terhadap terlalu banyak pengambilan protein semasa fasa
awal keradangan perut, jadi bersabarlah sebelum anda
mengambil protein yang lain sehingga tahap pH perut anda
kembali normal.
4.Pastikan anda tidak menambah krim yang tinggi kandungan
4.Pastikan anda tidak menambah krim yang tinggi kandungan
lemak kedalam sup anda.
5.Ambil sayuran hijau berdaun bersama semua makanan anda
5.Ambil sayuran hijau berdaun bersama semua makanan anda
seperti bayam, dan salad daun roket.
6.Sekiranya anda seorang vegetarian, anda boleh makan tofu
6.Sekiranya anda seorang vegetarian, anda boleh makan tofu
dan sayuran hijau.
7.Kekacang juga sangat bagus untuk dimasukkan kedalam diet
7.Kekacang juga sangat bagus untuk dimasukkan kedalam diet
kerana manfaatnya sebaik brokoli dan brokolini.
8.Perkenalkanlah pelbagai sayuran yang kaya dengan serat,
8.Perkenalkanlah pelbagai sayuran yang kaya dengan serat,
berwarna terang dan berwarna-warni dalam makanan, lentil
dan kacang polong, serta semua pilihan sayuran yang kaya
serat adalah baik untuk kesejahteraan usus.
9.Rangkaian resipi usus sihat kami untuk makan tengah hari dan
9.Rangkaian resipi usus sihat kami untuk makan tengah hari dan
makan malam telah dirancang berdasarkan ramuan prebiotik,
probiotik, serat, gandum penuh dan polifenol. Semua makanan ini
bersifat anti radang, antioksidan dan membantu dalam
penyembuhan dan memelihara perut dan usus yang sihat
10.Katakan tidak pada akohol!
11.Sebagai peringatan, minumlah air sebelum dan selepas anda
10.Katakan tidak pada akohol!
11.Sebagai peringatan, minumlah air sebelum dan selepas anda
makan, bukan ketika anda sedang makan.
12.Jarakkan waktu makan malam dengan waktu tidur anda untuk
12.Jarakkan waktu makan malam dengan waktu tidur anda untuk
membantu sistem pencernaan anda.
Begitulah antara apa yang boleh kami kongsikan dengan anda
mengenai resepi makanan untuk pesakit gastrik.
mengenai resepi makanan untuk pesakit gastrik.
Semoga perkongsian ini memberikan manfaat buat anda semua.
Anda juga boleh baca satu lagi resepi terbaik untuk memastikan
RAWATAN ALTERNATIF
Anda juga boleh mencuba supplement atau superfoods yang
dapat membantu mengatasi masalah Gastrik dan Gerd Secara
semulajadi. Ia lebih selamat dan tidak mengandungi bahan kimia
yang boleh membahayakan kesihatan atau memberik kesan
sampingan.
dapat membantu mengatasi masalah Gastrik dan Gerd Secara
semulajadi. Ia lebih selamat dan tidak mengandungi bahan kimia
yang boleh membahayakan kesihatan atau memberik kesan
sampingan.
Kami ingin recommend kepada anda Primer Alpha
Primer Alpha ni mengandungi bahan-bahan seperti Yogurt,
Spirulina, Madu, Serat, Mixberries, Prebiotik dan Probiotik
yang dapat meneutralkan asid dan mencegah jangkitan
bacteria sekaligus membantu memulihkan luka disebabkan
ulser dalam perut dan usus. Ia juga membantu mengurangkan
angin dalam badan dan menghilangkan rasa masam apabila
menelan.
Spirulina, Madu, Serat, Mixberries, Prebiotik dan Probiotik
yang dapat meneutralkan asid dan mencegah jangkitan
bacteria sekaligus membantu memulihkan luka disebabkan
ulser dalam perut dan usus. Ia juga membantu mengurangkan
angin dalam badan dan menghilangkan rasa masam apabila
menelan.
Anda boleh dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman web
Primer Alpha
Primer Alpha
Comments
Post a Comment