Resepi Makanan Untuk Pesakit Gastrik

RESEPI MAKANAN UNTUK PESAKIT GASTRIK – JOM CUBA!

Ada ke resepi makanan untuk pesakit gastrik?

 

Adakah anda menderita keradangan pada lapisan 
dinding perut?
 

Sama ada disebabkan kes keracunan makanan, gastrik, 
masalah sakit perut yang berterusan seperti ulser atau 
mungkin jangkitan H.Pylori jangka panjang.

 

Baca Juga : Punca Gastrik-Derita Dalam Diam

 
Sebenarnya, agak sukar untuk menavigasi pilihan 
makanan bagi penghidap gastrik atau individu yang 
menderita keradangan pada lapisan dinding perut. 

 

Akan tetapi, terdapat beberapa peraturan yang harus 
dipatuhi bagi mengelakkan masalah-masalah tersebut 
daripada merumitkan kehidupan seharian anda. 

 

Resepi makanan untuk pesakit gastrik yang bakal kami 
kongsikan ini sangat sesuai untuk anda yang 
menghadapi masalah gastrik.

 

Daging yang diproses pasti akan mendatangkan tindak 
balas iritasi pada lapisan perut yang sudah tersedia sakit. 

 

Pengambilan daging merah haruslah berada pada tahap 
minimum. 

 

Begitu juga dengan pelbagai penambah rasa tiruan, gula 
atau makanan berlemak dan bergoreng.  

 

Perut anda (dan tahap pH gastrik) memerlukan beberapa 
bulan untuk kembali ke paras normal setelah melalui fasa 
jangkitan yang serius. 

 

Selama tempoh ini, anda perlu mengambil makanan yang 
agak tawar dan berdisiplin dalam mematuhi peraturan 
tentang pengambilan makanan yang harus dimakan atau 
mesti dielakkan.

 

Berikut adalah beberapa petua untuk setiap hidangan, 
ditambah dengan beberapa resipi untuk memberi 
inspirasi tambahan kepada anda.

Baca Juga : Makanan Untuk Gastrik-

 

RESEPI MAKANAN UNTUK PESAKIT GASTRIK – 
SARAPAN GASTRIK


1.Pilihan terbaik anda pada waktu pagi adalah dengan 
   mengambil beberapa keping roti bakar (tanpa mentega) 
   dengan beberapa biji pisang atau semangkuk oat 
   bersama beberapa biji pisang, tetapi dengan susu tanpa 
   laktosa atau susu rendah lemak.
2.Masukkan pisang, epal dan pir ke dalam sajian oat anda
3.Hidangan dalam kuantiti kecil semasa sarapan dan 
   sepanjang hari adalah yang terbaik.
4.Anda boleh mula menambahkan sayur-sayuran berdaun 
   seperti bayam, serta aprikot dan telur sebaik sahaja anda 
   boleh menikmati makan roti gandum penuh dibakar dan 
   oat tanpa rasa jemu.
5.Cuba elakkan pemanis tambahan seperti gula atau madu 
   pada permulaan rejimen diet sihat anda semasa anda 
   berada dalam tempoh bertenang. 
6.Sangat penting untuk mengelakkan makanan yang 
   berminyak dan berlemak. Itu termasuklah daging salami 
   (bakon), daging yang dimakan waktu sarapan pagi seperti 
   sosej atau apa-apa sahaja makanan yang digoreng.
7.Minum air sebelum  anda memulakan sarapan atau 
   selepas menikmati sarapan anda, bukan semasa anda 
   sedang makan
8.Jauhkan diri anda daripada mengambil sebarang jus,
    kopi atau teh pada waktu ini.
9.Sebaik sahaja anda berjaya memberi kelegaan pada 
   perut anda, anda boleh mencuba beberapa resipi sarapan 
   usus sihat kami yang penuh dengan prebiotik, probiotik, serat, 
   bijirin dan polifenol kerana sifat antioksidan dan anti 
   keradangannya bertindak memberi penyembuhan kepada 
   perut dan usus

 

RESEPI MAKANAN UNTUK PESAKIT GASTRIK – 
MAKANAN RINGAN
1.Teruskan pengambilan buah-buahan seperti pisang, pir dan 
   epal,
2.Cuba untuk memperbanyak jumlah hidangan berskala kecil 
   seperti sarapan, minum pagi, makan tengah hari, minum petang 
   dan makan malam yang mana kuantiti makanan dalam setiap 
   hidangan adalah sedikit.
3.Ambillah makanan yang memberi efek tenang kepada diri anda 
   tetapi tinggi dengan kandungan fiber atau serat.
4.Saderi dan lobak merah
5.Kranberi sangat baik kerana kandungan flavonoidnya yang tinggi.
6.Ambil keju rendah lemak hanya setelah anda menjalani diet 
   asas (keju cheddar adalah pilihan yang baik)
7.Yoghurt (rendah gula dan lemak) setelah anda berada pada 
   landasan yang betul akan membantu memastikan kesihatan 
   usus anda.
8.Beberapa resipi makanan ringan untuk kesihatan usus boleh 
   didapati di sini.
9.Elakkan coklat, gula-gula, minuman ringan, makanan berasaskan 
   bakeri, makanan yang dibungkus, biskut dan kerepek.

 

RESEPI MAKANAN UNTUK PESAKIT GASTRIK – 
MAKAN TENGAHARI & MAKAN MALAM
1.Nasi daripada beras perang, barli dan roti gandum adalah 
   makanan ruji anda.
2.Sup ayam atau sup mi adalah idea yang bagus pada 
   permulaan diet sihat ini. Masukkan lobak merah, saderi dan 
   herba ke dalam sup anda.
3.Daging tanpa lemak seperti ayam belanda dan ayam, serta 
   ikan adalah protein utama anda. Sebahagian individu 
   mengalami tindakbalas intoleransi atau kesan sampingan 
   terhadap terlalu banyak pengambilan protein semasa fasa 
   awal keradangan perut, jadi bersabarlah sebelum anda 
   mengambil protein yang lain sehingga tahap pH perut anda 
   kembali normal.
4.Pastikan anda tidak menambah krim yang tinggi kandungan 
   lemak kedalam sup anda.
5.Ambil sayuran hijau berdaun bersama semua makanan anda 
   seperti bayam, dan salad daun roket.
6.Sekiranya anda seorang vegetarian, anda boleh makan tofu 
   dan sayuran hijau.
7.Kekacang juga sangat bagus untuk dimasukkan kedalam diet 
   kerana manfaatnya sebaik brokoli dan brokolini.
8.Perkenalkanlah pelbagai sayuran yang kaya dengan serat, 
   berwarna terang dan berwarna-warni dalam makanan, lentil 
   dan kacang polong, serta semua pilihan sayuran yang kaya 
   serat adalah baik untuk kesejahteraan usus.
9.Rangkaian resipi usus sihat kami untuk makan tengah hari dan 
   makan malam telah dirancang berdasarkan ramuan prebiotik, 
   probiotik, serat, gandum penuh dan polifenol. Semua makanan ini 
   bersifat anti radang, antioksidan dan membantu dalam 
   penyembuhan dan memelihara perut dan usus yang sihat
10.Katakan tidak pada akohol!
11.Sebagai peringatan, minumlah air sebelum dan selepas anda 
   makan, bukan ketika anda sedang makan.
12.Jarakkan waktu makan malam dengan waktu tidur anda untuk 
   membantu sistem pencernaan anda.

 

Begitulah antara apa yang boleh kami kongsikan dengan anda 
mengenai resepi makanan untuk pesakit gastrik.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat buat anda semua.

Anda juga boleh baca satu lagi resepi terbaik untuk memastikan 

kesihatan perut anda lebih terpelihara. 

RAWATAN ALTERNATIF

Anda juga boleh mencuba supplement atau superfoods yang 
dapat membantu mengatasi masalah Gastrik dan Gerd Secara 
semulajadi. Ia lebih selamat dan tidak mengandungi bahan kimia 
yang boleh membahayakan kesihatan atau memberik kesan 
sampingan.

Kami ingin recommend kepada anda Primer Alpha

Primer Alpha ni mengandungi bahan-bahan seperti Yogurt, 
Spirulina, Madu, Serat, Mixberries, Prebiotik dan Probiotik 
yang dapat meneutralkan asid dan mencegah jangkitan 
bacteria sekaligus membantu memulihkan luka disebabkan 
ulser dalam perut dan usus. Ia juga membantu mengurangkan 
angin dalam badan dan menghilangkan rasa masam apabila 
menelan.
Anda boleh dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman web
Primer Alpha

Comments

Popular posts from this blog

Prebiotik - Apa yang anda perlu tahu

Rawat gasrik tanpa ubat

Gastrik Sesak Nafas - Punca & simptom Lain